7 Ocak 2008 Pazartesi

REGRESYON

Linear regresyon, geçmiş bilgilerden geleceği öngörmek için kullanılan bir istatistiksel araçtır. Hisse senetleri için fiyatlar aşırı noktalara geldiğinde trendi belirlemek için kullanılır.

Bir Linear Regresyon trend çizgisi, ana trend çizgisi ile fiyat arasındaki farkı minumuma indirmek için "least square metodu" kullanılarak çizilir.

Yorumlanması

Eğer belirli bir hisse senedinin fiyatının yarın ne olacağını tahmin etmek isterseniz, "bugünkü fiyata oldukça yakın olacaktır" demek, mantıklı bir tahmin olacaktır. Eğer, fiyatlar bir yükseliş içindeyse, "bugünkü fiyata yakın ama daha yüksek olacaktır." daha doğru bir tahmin olabilir. Linear Regresyon analizi bu tür mantıksal tahminlerin istatistiksel teyididir.

Bir Linear Regresyon trend çizgileri, "least square fit" metodu kullanılarak çizilen, ve iki nokta arasından geçen trend çizgileridir. Trend çizgisi gerçek fiyatların tam ortasından geçer. Bu çizgiyi bir "denge" fiyatı olarak düşünürseniz, bunun altında ve üstünde hareket eden alıcılar ve satıcılar aşırı bölgelerde hareket ediyorlar demektir. Linear Regresyon trend çizgisi dengenin oluştuğu noktaları gösterir.

Raff Regresyon Kanalı ise, fiyatların Linear Trend çizgisinden muhtemel sapma aralığını gösterir. Gilbert Raff tarafından geliştirilmiş olan Regresyon Kanalı, fiyat grafiği üzerine yapılan bir çizgi çalışmasıdır. Regresyon kanalı fiyat trendi ve bunun sınırlarını hassas bir şekilde gösterir. Linear Regresyon çizgisine eşit uzaklıkta iki paralel çizgi çizilerek oluşturulur.

Kanal çizgileri arasındaki uzaklık, bir düşük ve bir yüksek fiyat arasındaki maksimum aralık kadardır.

Hisse senedi fiyatı, Raff Regresyon Kanalı içinde alt çizgi destek, üst çizgi direnç olacak şekilde hareket eder. Fiyatlar çok kısa sürelerde bu kanalın dışına da çıkabilir. Buna rağmen fiyatlar uzun vadede, ters yönde yeni bir trende girilinceye kadar, bu kanal içinde kalır.

Örnek:

Hiç yorum yok: