7 Ocak 2008 Pazartesi

TEKNİK GÖSTERGELER

(Burada kısaca bahsedilen göstergelerin en önemlileri ve geniş açıklaması GÖSTERGELER kısmında detaylı olarak anlatılmıştır).

Teknik göstergeler kisa,orta ve uzun vadede fiyat trendini, gücünü, al/sat sinyallerini, aşırı alışta veya satışta, toplanmakta veya elden çıkarılmakta olup olmadığını gösterir. Fiyat hareketlerini etkileyen dış faktörlerden dolayı, teknik göstergeler kısa vadede hatalı sonuçlar verebilir. Hisse senetleri kendi iç dinamikleri yönünde farklı fiyat grafikleri çizerler. Bu grafikler sayesinde orta ve uzun vadede doğruya çok yakın teknik analiz sonuçları alınabilir. Borsa fiyat hareketlerinin yönünün tahmininde teknik analiz dışında, 3 ana gösterge vardır:

1.İç faktörler(hisse fiyat spekülasyonları, tüyo ve beklentiler)
2.Dış faktörler (alternatif para piyasaları, genel ekonomik ve siyasi durum)
3.Temel analiz (bilanço, gelir tablosu ve nakit akış tablosundan elde edilen rasyolar)
Teknik analiz bu 3 etkinin sonuçlarını grafiklerle gösterdiği gibi, hisse senetlerindeki iç dinamiklerin sonuçlarını da göstererek ileri dönük fiyat tahmini yapar.

SMA (Simple moving Average) Basit Hareketli Ortalama

Basit Hareketli Ortalama, istenen gün sayısı için basit aritmetik ortalama ile hesaplanır. Basit Hareketli Ortalama fiyat grafikleri ile birlikte çizilirler. Fiyat, hareketli ortalama değerinin üzerinde kaldığı sürece hisse senedi elde tutulur. Hareketli ortalama, fiyat grafiğinin üzerinde kaldığı sürece o hisse senedi alınmaz. Alçalan trendin başlangıcında fiyat grafiğini keserek Sat uyarısı verir Yükselen trendde ise Al uyarısı verir. Al/Sat uyarılarının kesinleşmesi için yani Al/Sat sinyaline dönüşmesi için, Yükselen trendde Hareketli ortalamanın fiyat grafiğinin %5 altında kalması, alçalan trendde ise %5 üzerine çıkması gerekir.Yatay fiyat trendinde hareketli ortalama ile fiyat grafiğinin kesişmesi Al/Sat uyarısı olarak kabul edilmez. Ortalamanın hesaplandığı gün sayısı kısa vade için 5-15, orta vade için 16-30, uzun vade ise 31-50 gündür.

WMA (Weighted Moving Average) Ağırlıklı Hareketli Ortalama

Ağırlıklı Hareketli Ortalama, istenen gün sayısı için en son fiyatlara daha fazla ağırlık verilerek ortalama hesaplanır, Basit hareketli ortalamaya göre daha erken uyary verir. Ağırlıklı Hareketli Ortalama fiyat grafikleri ile birlikte çizilirler. Fiyat, hareketli ortalama değerinin üzerinde kaldığı sürece hisse senedi elde tutulur. Hareketli ortalama, fiyat grafiğinin üzerinde kaldığı sürece o hisse senedi alınmaz. Alçalan trendin başlangıcında fiyat grafiğini keserek Sat uyarısı verir Yükselen trendde ise Al uyarısı verir. Al/Sat uyarılarının kesinleşmesi için yani Al/Sat sinyaline dönüşmesi için, Yükselen trendde Hareketli ortalamanın fiyat grafiğinin %5 altında kalması, alçalan trendde ise %5 üzerine çıkması gerekir.Yatay fiyat trendinde hareketli ortalama ile fiyat grafiğinin kesişmesi Al/Sat uyarısı olarak kabul edilmez Ortalamanın hesaplandığı gün sayısı kısa vade için 5-15, orta vade için 16-30, uzun vade ise 31-50 gündür.

EMA (Exponential Moving Average) Üssel Hareketli Ortalama

Üssel Hareketli Ortalama, istenen gün sayısı için en son fiyatlara daha fazla ağırlık verilken ilk günleride ihmal etmeyen bir ortalama ile hesaplanır, Basit hareketli ortalamaya göre daha erken, Ağırlıklı hareketli ortalamaya göre ise daha geç uyarı verir. Üssel Hareketli Ortalama fiyat grafikleri ile birlikte çizilirler. Fiyat, hareketli ortalama değerinin üzerinde kaldığı sürece hisse senedi elde tutulur. Hareketli ortalama, fiyat grafiğinin üzerinde kaldığı sürece o hisse senedi alınmaz. Alçalan trendin başlangıcında fiyat grafiğini keserek sat uyarısı verir Yükselen trendde ise Al uyarısı verir. Al/Sat uyarılarının kesinleşmesi için yani Al/Sat sinyaline dönüşmesi için, Yükselen trendde Hareketli ortalamanın fiyat grafiğinin %5 altında kalması, alçalan trendde ise %5 üzerine çıkması gerekir.Yatay fiyat trendinde hareketli ortalama ile fiyat grafiğinin kesişmesi Al/Sat uyarısı olarak kabul edilmez Ortalamanın hesaplandığı gün sayısı kısa vade için 5-15, orta vade için 16-30, uzun vade ise 31-50 gündür.

BBAND (Bollinger Band) Hareketli Ortalama Bandı

Bollinger Band veya alım-satım kanalları istenen gün sayısı kadar, gün içindeki maksimum,minimum ve kapanış değerlerinin üssel ortalamasından hesaplanyr. Tavsiye edilen gün sayısı kysa veya orta vade için 14 veya 21 gündür.
Alt ve Üst kanallar(Yeşil çizgiler) bu ortalamanın standard sapmasynın aşağy veya yukary belli katsayylarla çarpylmasy ile elde edilir.
Yatay trendde Alt Band=2 / Üst Band=2, Alçalan trendde Alt Band=3 / Üst Band=2, Yükselen trendde Alt Band=2 / Üst Band=3 alynabilir. Alym-Satymda fiyat grafiğinin trendine göre;
1-Yatay trendde alt bandyn fiyat grafiğini kesmesi Al, üst bandy kesmesi Sat sinyali verir.
2-Alçalan trendde orta bandyn fiyat grafiğini kesmesi Sat, alt bandy kesmesi veya geçmesi Al sinyali verir.
3-Yükselen trendde orta bandyn fiyat grafiğini kesmesi Al, üst bandy kesmesi veya geçmesi Sat sinyali verir.

PO (Price Oscillator) Fiyat Trendi

Fiyat Trendi göstergesi kysa gün ortalamasynın, uzun gün ortalamasyna orany ile hesaplanyr . Tavsiye edilen kysa vadeli Fiyat trendi için 14/31(kysa gün =14 uzun gün=31), uzun vadeli Fiyat trendi için ise 21/50(kysa gün =21 uzun gün=50) gündür. Gösterge 100 ekseninin üzerinde ve altynda fiyat grafiği değiğtikce salınım yapar.
Ekseninin üstü boğa piyasasydyr (alymda= talep fazla).
Ekseninin alty ayy piyasasydyr (satymda = talep az).
Göstergenin ekseni keserek yükselmeye başlamasy Al ,bir tepe yaparak aşağy hareketi orta vadede Sat işaretidir. Gösterge çizgisinin yükselirken veya alçalyrken eksene olan açısının dik olmasy o fiyat trendinin şiddetini ve kalycylığıny teyid eder

MACD (Moving Average Convergence/Divergence)

MACD göstergesi 12 günlük üssel ortalama ile 26 günlük üssel ortalama arasyndaki farkdyr. Göstergenin 9 günlük ortalama değerlerinden oluşan ikinci eğri ile MACD kesiştiği zaman orta vadede Al/Sat sinyalleri oluşur. Bu ikinci eğri ile oluşan farkdan, 0 ekseninin altynda ve üzerinde salynan MACD Histogramy oluşur. Histogramda kyrmyzy bölge satym, yeşil bölgeler ise alym bölgeleridir.
Histogram kyrmyzydan yeşile gecerken Sat, yeşilden kyrmyzyya geçerken Al sinyali verir.

MOM (Momentum) Hiz Kazanma Göstergesi

Momentum, güncel fiyatlaryn istenen gün kadar önceki fiyatlara bölünmesi ile hesaplanan artış/azalış oranydyr. Fiyat trendinin gücünü ve trendini gösterir. Fiyat grafiği ile ters olan momentum trendleri, fiyat grafiğinin yönünün dönmekde olduğunun işaretidir.Fiyat grafiğinde oluşan tepe ve dipler momentumda aını yönde tepe ve dip oluşturmuyorsa, bu fiyat grafiğinin trendinin ters yöne döneceği anlamyna gelir.
Momentum'un hesaplandığı gün sayıları kısa vade için 10-12, uzun vade için ise 20-28 gündür.

RSI (Relative Strength Index) Bağyl Güç Endeksi

Bağıl Güç, istenen dönem içindeki düşüş ve yükselişlerin orany ile hisse senedinin gücünü yüzde olarak gösterir. Tavsiye edilen gün sayısı 14 veya 21 gündür. %70 çizgisinin üstü aşıry alym bölgesi, %30 çizgisinin alty ise aşıry satym bölgesidir. Gösterge %50 de hissenin relatif gücü dengelenir, artan günlerle, azalan günler eşitlenir. RSI, fiyat grafiği ile aını yönde hareketi fiyat trendini onaylar, ters yöndeki hareketi ise onaylamaz.
Aşıry alym bölgesinden(%70 üzeri) aşağy döndüğünde 70 seviyesinden geçerken Sat,
Aşıry satym bölgesinden(%30 alty) yukary döndüğünde 30 seviyesinden geçerken Al sinyali olarak yorumlanyr.

CCI(Commodity Channel Index) Emtia Alim-Satim Kanallari

CCI fiyatlaryn ortalama fiyattan sapmasy ile hesaplanan kysa vadeli bir göstergedir.
Fiyat hareketlerinde görülen küçük oynamalar göstergeye büyük hareketler olarak yansyrlar.
Tavsiye edilen gün sayısı 14 veya 21 gündür. CCI göstergesinin üzerinde +100 ün üstü aşıry alym, -100 ün alty aşıry satym bölgesidir. Göstergenin tepe veya diplerde görülecek fiyat grafiğine aykyry yükseliş veya alçalışlar muhtemel dönüş belirtisi olarak algylanyr. +100 üzerinde iken +100 eksenini aşağy yönde kesmesi Sat , -100 altynda iken -100 eksenini yukary yönde kesmesi Al sinyali verir.

ST(Stochastic) Stokastik

Stokastik belirli bir dönem içindeki en düşük kapanış fiyaty ve aını dönem içinde en düşük değerlerle en yüksekler arasyndaki orandan hesaplanan kysa vadeli bir göstergedir. Stokastik, %K (Kyrmyzy) ve %D (Yeşil) eğrilerinden oluşur. Göstergede 80 seviyesinin üstü aşıry alym, 20 seviyesinin alty aşıry satym bölgesidir. Yki gösterge (%K ve %D) alt bölgeden birbirini kesip yukary yönelmesi Al üst bölgeden birbirini kesip aşağy yönelmesi Sat sinyalidir. Yükselen bir rallide, stokastik hemen aşıry alym bölgesine ulaşır, bu bölgeden aşağy dönerek sat sinyali erken olacağy için hatalydyr.
Aşağy doğru hyzly hareketlerin olduğu dönemlerde ise, hemen aşıry satym bölgelerine ulaşır, bu bölgeden yukary dönerken sat sinyali erken olacağyndan hatalydyr. Stokastik kysa dönemli fiyat hareketlerinin tahmininde başaryly sonuçlar vermesine karşın orta ve uzun vadeli fiyat hareketlerinde hataly sonuçlar verebilir. Tavsiye edilen gün sayısı K dönemi için 9 gün, D dönemi için ise 3 gündür. Orta ve uzun vade için, gün sayısı arttyrylarak daha doğru sonuçlar alynabilir..

WR% (William's Range) William's R% Göstergesi

William's R% sadece aşıry alym-satym bölgelerinin belirlenmesinde kullanylan kysa vadeli bir göstergedir. tavsiye edilen gün sayısı 14 gündür. Bu gösterge çok erken sinyal ürettiği için yükselen trendlerde yalnızca Al sinyallerini, alçalan trendlerde ise yalnızca Sat sinyallerini dikkate almak gerekir. Göstergedeki yön değişikliğinin kesinleştirmek için, fiyat grafiği veya diğer orta/uzun vadeli göstergeler tarafından da onaylanması beklenir -20 ekseninin üstü aşırı alım, -80 ekseninin altı ise aşırı satım bölgesidir.

OBV (On Balance Volume) Hacim Dengesi

işlem miktarının izlenmesinde kullanılan OBV Hacim dengesi, Alçalan veya Yükselen trendleri teyid etmekte kullanılır. Fiyat grafiği ile aını yönde olması trendi teyid eder aksi yönde ise teyid etmez. Hacim derinliği olan hisselerde daha doğru sonuç alınır.

PVI (Positive Volume Index) Pozitif ışlem Miktarı

Positif ışlem Miktarı, işlem miktarının bir önceki güne göre yükseldiği günlerin, işlem miktarlarını kullanır. Fiyat grafiği ile göstergenin aını yönde yükselmesi hissenin güçlü ellerin alımda (grup alımı) olduğunu gösterir. PVI genelde yükselme eğilimindedir.

NVI (Negative Volume Index) Negatif ışlem Miktarı

Negatif ışlem Miktarı, işlem miktarının bir önceki güne göre alçaldığı günlerin, işlem miktarlarını kullanır. Yükselen trendlerde kullanılır. Fiyat grafiği ile göstergenin aını yönde yükselmesi hissenin zayıf ellerde toplandığını gösterir. NVI genelde alçalma eğilimindedir.

PVT (Price Volume Trend) Fiyat Miktar Trendi

Fiyatların bir önceki güne göre değişim oranının işlem miktarı ile çarpılarak bulunması, fiyattdaki değişimle birlikte işlem miktarının kontrolunu sağlar. Alçalan trendde, PVT nin buna uyum sağlamaması düşüşün uzun süreli olmayacağı anlamındadır. Yükselen trendde, PVT nin uyum sağlamaması ise yükselişin sonuna yaklaşıldığı anlamına gelir.

A/C (Accumulation / Distribution) Toplama/Dağıtım Göstergesi

Hissenin güçlü ellerde toplanmasını veya dağıtılmasını gösterir. Fiyat grafiği ile aynı yönde olması trendi teyid eder aksi yönde ise teyid etmez.

FIB (Fibonacci) Fibonacci Yayları

Fibonacci, Fiyat grafiğindeki salınımlarda oluşan, dip ve tepe noktalarının tesbitinde kullanılır.

Hiç yorum yok: