7 Ocak 2008 Pazartesi

FIBONACCI

Leonardo Fibonacci 1170 yılında İtalya'da doğan çok önemli bir matematikçiydi. Fibonacci'nin, Fibonacci sayılarını, Mısır'daki Giza piramidini incelerken bulduğu söylenir. Fibonacci sayıları her sayının, kendinden önceki iki sayının toplamından oluştuğu bir sayı serisidir: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610... vb. Tek tek ele alındığında birbirleriyle hiç bir ilişkisi olmayan bu sayıların arasında, serideki her sayının bir öncekinin yaklaşık 1,618 katı olması gibi bir ilişki oluşur.

Fibonacci çalışmaları dört adettir: Yay ( arc), fan, geri alma çizgileri ve zaman bölgeleri.

Fibonacci çalışmalarının genel yorumlaması, hisse senedi fiyatlarının bu çizgilere yaklaştığında bir trend değişikliğine uğrayacağı şeklindedir.

Yaylar (Arcs)
Fanlar (Fans)
Geri Alma Çizgileri (Retracements)
Zaman Bölgeleri (Time Zones)

Yaylar:

Fibonacci Yayları , iki uç nokta arasına ( mesela bir dip ve bir tepe ) bir trend çizgisi çizerek, sonra da ikinci uç noktayı merkez alarak, % 38.2, %50.0 ve %61,8 seviyelerine çizilen yaylardır. Bu yayların yorumlaması, fiyatların yaylara yaklaştıkça destek ve direnç bulması şeklindedir.

Fibonacci Yayları ve Fibonacci Fan Çizgilerinin her ikisini birlikte çizip, kesişme noktalarını destek ve direnç olarak düşünmek de, bilinen bir yorumlama yöntemidir.

Aşağıda British Pound grafiği üzerinde, Fibonacci yaylarının nasıl destek ve direnç olarak çalıştığı gösterilmiştir. "A", "B" ve "C" noktalarına dikkat ediniz



Fanlar :

Fibonacci Fan Çizgilerinin oluşturulması için, yine bir dip ve bir tepe noktası arasına trend çizgisi çizilir. Sonra ikinci uç noktadan bir dikey çizgi çizilir. Bu dikey çizginin üzerine, %38.2, %50.0, %61.8 fibonacci seviyelerinden geçen, başlangıç noktaları trend çizgisinin başlangıç noktası olan, üç trend çizgisi çizilmesi ile oluşturulur. Aşağıdaki grafikte, fiyatların Fan Çizgilerinde, nasıl destek bulduğu gösterilmiştir.



Fan Çizgisi üzerindeki "A" noktasında, fiyatların çizgiyi hemen kıramadığını, burada bir kaç gün oylanadığını görebilirsiniz. Bu çizgi kırıldıktan sonra, fiyatlar hızla bir alttaki fan çizgisine geriliyor ve "B" ve "C" noktalarında destek buluyor. "C" noktasında güç kazanıyor ve "D" noktasına kadar bir yükseliş başlıyor, burada yeni bir dirençle karşılaşıyor. Dönüyor ve yeni desteği "E" noktasında destek buluncaya kadar düşüş yaşanıyor. Buradan yeniden güç alarak, yeni bir yükseliş başlatıyor.

Geri Alma Çizgileri :

Fibonacci Geri Alma Çizgileri, mesela bir dip ve bir tepe arasına çizilen trend çizgisini, 9 yatay çizgi ile bölünmesi ile oluşturulur. Bu 9 yatay çizgi, 0.0%, 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8%, 100%, 161.8%, 261.8%, and 423.6%. fibonacci seviyelerinden geçer. ( Bu çizgilerden bazıları, skala dışında kaldığından görünmüyor olabilir.)

Belirli bir fiyat hareketinden sonra ( aşağı veya yukarı ), fiyatlar bu hareketin bir kısmını geri almaya çalışır. Fiyatlar geri dönerken, Fibonacci çizgileri seviyelerinde direnç veya destek bulur. Aşağıdaki grafikte bir ana dip ve tepe arasındaki, Fibonacci Geri Alış Çizgileri gösterilmiştir.%23.6 ve %38.2 Fibonacci seviyelerinde oluşan destek ve direnç etkisi çok net görülebilmektedir.




Zaman Bölgeleri :

Fibonacci Zaman Bölgeleri bir dik çizgi serisidir. Fibonacci aralıklarında (mesela, 1,2,3,5,8,13,21,34 vs.) yerleştirilir. Yorumlanması ise, bu zaman aralıklarına yakın yerlerde, fiyatlarının değişecebileceğini düşünmektir.

Aşağıdaki örnekte, 1970'de oluşan dipten itibaren, Dow Jones Industrial endeksi üzerine çizilen, Fibonacci zaman aralıklarını görebilirsiniz. Zaman çizgilerine yakın yerlerde, çok belirgin yön değişiklikleri görülmektedir.

Hiç yorum yok: