7 Ocak 2008 Pazartesi

GANN CALISMALARI

W. D. Gann ( 1878-1955 ), fiyat grafikleri üzerinde çalışacak özel bir teknik geliştirdi. Gann'ın tekniğinin temelinde, zaman ve fiyat bileşkesinde, özel bir geometrik açıların kullanımı vardı. Gann, geometrik yapı ve açıların fiyat hareketlerini tahmin etmeye yarayacak özel bir karekteristiği ve açısal ilişkisi olduğuna inanıyordu.

Yorumlanması :


Gann Açıları belirli bir dip ve tepe ( ya da tersi ) arasına değişik açılarla çizilir. Gann'a göre, fiyatlar 1 x 1 trend çizgisinin üzerindeyken boğa, altındayken ayı piyasası geçerlidir.

1 x 1 trend çizgisi yükselen trendde ana direnci gösterir ve bu trend çizgisi kırıldığında ters yönde başka bir trend başlar. Gann 1 x 1 en önemlisi olmak üzere, dokuz özel açı belirlemiştir :

1 x 8 - 82.5 derece,
1 x 4 - 75 derece,
1 x 3 - 71.25 derece,
1 x 2 - 63.75 derece,
1 x 1- 45 derece,
2 x 1 - 26.25 derece,
3 x 1 - 18.75 derece,
4 x 1 - 15 derece,
8 x 1 - 7.5 derece.
Yükselen düşen değerlerin ( 1 x 1, 1 x 8 gibi ) gerçek açılara karşılık gelmesi için, x ve y ekseninde eşit aralıklar alınması gerektiğini unutmayın. Bu, x eksenindeki bir birimin, ( saat, gün, hafta, ay gibi ) y ekseninde de eşit bir birimle karşılık bulması anlamına gelir. Bu kalibrasyonun yapılabilmesinin en kolay yolu, 1 x 1 açısının, 45 dereceye karşılık geldiğini görmektir. Gann, her bir açının destek ve direnç ( trend yönüne bağlı olarak ) olarak çalıştığını gözlemiştir. Mesela, bir yukarı trend süresince 1 x 1 açısı, ana destek olur. 1 x 1 açılı trend çizgisinin kırılması, ana trendin değiştiği anlamına gelir.

Gann'a göre, bu durumda fiyatların bir sonraki trend çizgisine kadar düşmesi beklenir (mesela 2 x 1 açısına kadar ). Diğer bir deyişle, bir açı geçildiği zaman, fiyatların bir sonraki açıya kadar bir düzeltme yapması beklenir. Gann'ın piyasa hareketleri üzerine bir çok çalışması vardır. Bunlar, Gann Çizgileri, Gann Fanları ( Gann Fans ) ve Gann Izgaraları ( Gann Grids ).

Örnekler :



Hiç yorum yok: